Akcie Európskeho týždňa mobility

16.09.2009 Prešov

1. „Do práce bez môjho auta“
Nechajte auto doma a tento týždeň použite na cestu do práce, do školy, za zábavou hromadnú dopravu, bicykel, choďte peši...

Mesto Prešov sa opätovne zapája do Európskeho týždňa mobility (ETM), preto v týždni 16. 9. – 22. 9. 2009 vyzýva všetkých občanov mesta: NECHAJME AUTÁ ODDYCHOVAŤ A DAJME ZELENÚ EKOLOGICKEJ DOPRAVE!

Na prepravu v tomto týždni používajme napr. mestskú hromadnú dopravu, bicykel, kolobežku, in-line korčule, pešiu chôdzu a pod. Prispejeme tak k zlepšeniu životného prostredia v našom meste.

------------------------

2. „Cestujte MHD a vyhrajte“ - žrebovanie jednorazových cestovných lístkov

Cestujte MHD a vyhrajte!

Aj jedinou cestou MHD počas Európskeho týždňa mobility (16. 9 – 22. 9. ) môžete vyhrať zaujímavé ceny. Viac ciest = väčšia šanca vyhrať!

Stačí, ak jednorazový cestovný lístok použitý na cestu mestskou hromadnou dopravou v tomto týždni vhodíte do zberných schránok umiestnených v budove MsÚ u informátora –Hlavná č. 73 a Jarková 26.

Na cestovný lístok nezabudnite napísať svoje meno, adresu a tel. kontakt. Cestovné lístky môžete do zberných schránok vhadzovať v termíne 16.9. – 23.9.2009 do 1500h. Žrebovanie výhercov sa uskutoční počas zasadnutia mestského zastupiteľstva dňa 24.9.2009. Výhercovia budú zverejnení vo vysielaní TV Prešov, Rádia Prešov a na web stránke mesta.

Čo môžete vyhrať?

Výhrou sa stanete stálym zákazníkom Dopravného podniku mesta Prešov, a. s. , a získate niektorý z predplatných časových cestovných lístkov.

------------------------

3. „Prešovské logo ETM“ - Navrhnite logo ETM charakterizujúce mesto Prešov!

Hľadáme najlepší návrh loga Európskeho týždňa mobility pre mesto Prešov.

V tomto týždni začína súťaž o návrh nového loga ETM, ktoré bude niesť prvky charakterizujúce mesto Prešov a ktoré budeme používať od budúceho ročníka ETM v Prešove.

Súťaž potrvá od 16.9.2009 do 16.11.2009, zapojiť sa môžu všetci bez obmedzenia veku.

Návrhy posielajte poštou na adresu: Mestský úrad Prešov, Hlavná ul. č. 73, 080 01 Prešov alebo na e-mail: doprava@presov.sk.

Nezabudnite uviesť meno adresu a tel. kontakt autora návrhu. Obálku resp. e-mail označte názvom „Prešovské logo ETM“. Autora víťazného návrhu čaká zaujímavá odmena.

--------------------------

4. Medzinárodný atletický míting žiakov ZŠ „Citius-Altius-Fortius“ - piatok 18.9.

Do tejto akcie sa zapojili aj naši susedia z Poľska – Nowy Sacz a Maďarska – Nyíregyháza a prídu si zmerať sily s našimi žiakmi základných škôl. Atletické disciplíny a uskutočnia na zrekonštruovanom atletickom štadióne ZŠ Šmeralova.

Príďte povzbudiť našu mlaď!

----------------------------

5. Dopravná výchova žiakov na dopravnom ihrisku na Jazdeckej ul. - 17.9. , 18.9. a 21.9. v dopoludňajších hodinách

Mestskí policajti v úlohe učiteľov dopravnej výchovy naučia žiakov základných škôl ako sa správať na cestách, aké prostriedky bezpečnosti používať, čo môžeme a čo musíme, ak sme účastníkmi cestnej premávky a pod. Prevencia bezpečnosti na cestách bude prebiehať na dopravnom ihrisku Jazdecká ul. na Sídlisku III

---------------------------

6. „Do mesta inak“ - netradičné dopravné prostriedky na pešej zóne piatok 18.9. od 1500 hod.

Do mesta inak!

Príďte do centra mesta na netradičnom dopravnom prostriedku a zapojte sa do súťaže o zaujímavé ceny v piatok 18.9.2009.

Prednosť majú nemotorové a ekologické dopravné prostriedky. Oceníme každý dobrý nápad. Pripravené sú odmeny na športové vyžitie na vlastný pohon.

Stačí originálne upraviť starý bicykel, nazrieť na povaly starých mám, spojazdniť káry, postaviť sa na chodúle alebo použiť živé dopravné prostriedky. Aj starý kočík pre bábätká alebo jednoduché odrážadlo je dopravným prostriedkom. Fantázii sa medze nekladú.

Celá akcia začína už o 1500h prehliadkou dopravných exponátov Technického múzea a kreslením detí, sprievodným programom. Registrácia súťažných vozidiel bude na pešej zóne pred Ľudovou bankou od 1700 – 1730h, následne bude prebiehať prehliadka a hodnotenie zúčastnených netradičných dopravných prostriedkov.

-------------------------

7. Propagačná jazda na novej cyklocestičke Bikoš (Sídlisko III) za účasti primátora mesta - sobota 19.9. od 1500h

Vyskúšajte si nový cyklistický chodník – na bicykli, korčuliach, kolobežke, alebo behom na vlastných nohách, prípadne si ho prejdite v sobotu 19.9.2009. Štartujeme o 1500h z konečnej zastávky MHD „Sídlisko III“. Trasa povedie po novej cestičke pre cyklistov okolo strelnice pod Bikošom až do športového areálu vo Veľkom Šariši. Všetci, ktorí vydržia do konca, budú odmenení.

-----------------------------

8. „MAXimálne v pohybe“ – prekážková dráha pri MAX-e - sobota 19.9. od 1600h

Príďte v sobotu 19.9. 2009 odpoludnia k MAX-u a absolvujte prekážkovú dráhu za pomoci vlastnej pohonnej sily. Pozývame korčuliarov, skateboardistov, chodcov, mamičky s kočíkmi, deti na trojkolkách a bicyklíkoch. Pripravili sme zaujímavú prekážkovú dráhu, po jej absolvovaní Vás odmena neminie.

------------------------------

9. „Primátorsky výstup na Stráž“ (Fintice) - turistická vychádzka - nedeľa 20.9.

Máte radi turistiku?

Nenechajte si ujsť primátorský výstup na najvyšší vrch v najbližšom okolí Prešova „Stráž“ - „Možno príde aj primátor“.

Túto turistickú vychádzku organizuje Klub slovenských turistov Prešov.

Všetci sa stretneme na konečnej zastávke MHD vo Finticiach, odtiaľ už nás čaká peší výstup na Stráž po modrej turistickej značke.

Povel na prvý turistický krok bude daný o 915h.

Do Fintíc môžete prísť aj MHD, linkou č. 21 s odchodom zo zastávky „Trojica“ smer Fintice o 845h.

----------------------------

10. Vyvrcholením celého týždňa bude DEŇ BEZ ÁUT - utorok 22.9.

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou ZDARMA počas celého dňa 22.9.

Využite bezplatné cestovanie v celej sieti mestskej hromadnej dopravy.

Dňa 22.9.2009 bude cestovanie MHD zdarma.

------------------------------

11. Detský cyklomaratón, in-line korčuliari, aktivity zdravotne postihnutých v okolí mestskej haly 22.9. dopoludňajších hodinách

Športové dopoludnie pre školákov pri mestskej hale.

Pre žiakov základných a stredných škôl, ale aj pre iných, sa uskutočnia na parkovisku pred mestskou halou športové akcie v čase od 900 – 1400h:

· cyklomaratón - trasa okolo rieky Torysa v úseku od ul. J. Pavla II po ul. Pod Wilec hôrkou;

· in-line aktivity – na in-line korčuliach na cyklistickom chodníku v úseku od ul. J. Pavla II po ul. Obrancov mieru;

· aktivity pre zdravotne postihnutých občanov, do ktorých sa môžu zapojiť aj všetci ostatní – v priestore parkoviska pred mestskou halou.

Začiatok súťaží a aktivít pri mestskej hale o cca 930h.

Pre účastníkov sú pripravené odmeny.

Zabezpečená je zdravotná starostlivosť účasťou pracovníkov Červeného kríža a doprovod polície k mestskej hale.

Polícia má pripravené aj statické ukážky svojej činnosti.

----------------------------

12. Pre autá uzatvorené ulice Pod Šalgovíkom a Jána Pavla II. , Pod Kamennou baňou 22.9. od800 – 1300h

V rámci „Dňa bez áut“ budú pre individuálnu dopravu uzatvorené ul. Pod Šalgovíkom, J. Pavla II. a Pod Kamennou baňou v čase od 8:00 – 13:00h

. v priestore ulice Pod Šalgovíkom je možné vykonávať individuálne aktivity na bicykloch, korčuliach, kolobežkách a pod. ;

. priestor ul. J. Pavla II.a Pod Kamennou baňou je zahrnutý do aktivít organizovaných pri mestskej hale.

obr obr obr obr

Autor: Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región